Cursus Legionellapreventie Adviseur volgens Drinkwaterbesluit en BRL 6010:2013

Bij een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf moet minstens één legionellapreventie-adviseur leidingwaterinstallaties in vaste dienst zijn. Wilt u aan de slag als adviseur legionellapreventie? Dan is de cursus Legionellapreventie Adviseur van Kiwa Training het perfecte vertrekpunt. Kiwa Training is immers dé opleider op het gebied van energiedistributie, -installatie en kwaliteit, milieu en gezondheidszorg en beschikt over docenten met een schat aan ervaring in de installatietechniek.

In 2011 werd de oude Waterleidingwet vervangen door de Drinkwaterwet. In het bijbehorende Drinkwaterbesluit staat dat prioritaire instellingen (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en hotels, maar ook kampeerterreinen en truckstops) hun verplichte risicoanalyses en beheersplannen op het gebied van legionellapreventie alleen mogen laten maken door bedrijven die zijn gecertificeerd volgens de nationale beoordelingsrichtlijn BRL 6010.

Voor wie?

De cursus Legionellapreventie Adviseur is bedoeld voor iedereen die als adviseur legionellapreventie wil fungeren binnen een BRL 6010-gecertificeerde organisatie. Daarnaast is deze cursus legionellapreventie ook interessant voor iedereen die zich binnen een prioritaire instelling bezighoudt met het onderhoud van de technische installaties en daarom meer wil weten over wettelijke verplichtingen en technische uitvoeringsvormen.

Wanneer is het nodig?

De compacte, intensieve cursus Legionellapreventie Adviseur van Kiwa Training heeft als doel deze competenties bij de deelnemers verder te ontwikkelen. Na de cursus kan de deelnemer als legionellapreventie adviseur risicoanalyses uitvoeren en beheersplannen opstellen die voldoen aan de voorschriften van de BRL 6010 en op basis daarvan de opdrachtgever adviseren.

De cursus Legionellapreventie Adviseur is gebaseerd op de BRL 6010, de beoordelingsrichtlijn legionellapreventie. Hierin staan ook de vereiste vooropleiding en competenties van een Legionellapreventie Adviseur beschreven. Zo moet deze onder meer in staat zijn om volgens de voorschriften van BRL 6010 een risicoanalyse van de leidingwaterinstallatie uit te voeren en op basis daarvan een beheersplan op te stellen.

Cursusduur en lesprogramma

De cursus Legionellapreventie Adviseur duurt één dag. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is legionella en welke risico's levert het op?
  • Welke eisen stelt de BRL 6010 aan de uitvoering van risicoanalyses conform het Drinkwaterbesluit?
  • Het uitvoeren van risicoanalyses en het daarover rapporteren aan de opdrachtgever
  • Het opstellen van een beheersplan
  • Het toepassen van alternatieve legionellabestrijdingstechnieken en de voorwaarden die daarbij gelden
  • Het praktisch en veilig uitvoeren van maatregelen in het kader van een beheersplan

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat onder meer uit een syllabus, (digitale) checklists en een legionella beheersplan. Die kunt u gebruiken als hulpmiddel bij de risicoanalyse. De resultaten van de risicoanalyse en de daaruit volgende beheersmaatregelen moeten in het beheersplan komen te staan. Aan de hand van praktijkcases krijgt u vervolgens inzicht in de installatietechnische kant van de risicoanalyse en zetten wij met u de mogelijke technische oplossingen op een rij om besmetting te voorkomen en te bestrijden. Ook de manier waarop u het beste de installatiebeheerder kunt informeren en begeleiden bij de uitvoering van het legionella beheersplan komt aan de orde.

Deelnamebewijs

De cursist ontvangt na afloop van de cursus legionellapreventie adviseur een bewijs van deelname. Voor het daadwerkelijk aantoonbaar maken van de verworven competenties kan de cursist een apart examen Legionellapreventie-adviseur afleggen. Na het slagen voor dat examen ontvangt de kandidaat het diploma legionellapreventie adviseur.

Over Kiwa Training

Kiwa Training is dé opleider op het gebied van energiedistributie, -installatie en kwaliteit, milieu en gezondheidszorg. Door de nauwe band die Kiwa Training heeft met z'n klanten en vakgebieden (bijvoorbeeld via de andere Kiwa bedrijven) kan Kiwa Training steeds de laatste ontwikkelingen vertalen in pakkende en inspirerende opleidingen en trainingen die nauw aansluiten bij de behoefte van de klant.

Over Kiwa

Kiwa is een internationaal opererend kwaliteitszorgbedrijf dat voortdurend bezig is om processen, producten, medewerkers en organisaties te verbeteren. Dat doen wij door klanten bij te staan in certificeringstrajecten, maar ook door het aanbieden van training, inspectie, advies, research en onze technologische kennis. In een veelvoud van marktsectoren, al meer dan 65 jaar! Daarom Kiwa.

Cursus details

Naam:
Legionellapreventie-adviseur
Startdatum, plaats, bijeenkomsten:
05-09-2018, Rijswijk, 05/9
Prijzen:
Cursuskosten Legionellapreventie-adviseur: € 348,00 excl. 21% BTW
Inschrijven >>>